Het plaatsje Polignano a Mare is vrijwel geheel gebouwd op steile klippen aan de Adriatische Zee. De kust is hier erg ruig en telt vele grotten, iets wat de vroege mens hier erg aantrok. Polignano is van Griekse oorsprong.

Het middeleeuwse centrum is een opeenstapeling van huizen en steegjes. Het belangrijkste plein is het Piazza dell'Orologio waar ook de belangrijkste Chiesa Madre (van 1295) staat. In de grootste grot (Grotta Palazzese) is een romantisch en uiterst uniek restaurant gevestigd. Van oktober tot april kan je hier genieten van alles wat de Adriatische zee aan schaal en vis dieren te bieden heeft. Tijdens het dineren, kijk je uit op de golven en steile rotswanden van 24 meter diep.

Vergeet bij een bezoek aan dit stadje vooral niet je zwemgerief mee te nemen! Uitrusten tussen de rotsen en cliffs van Polignano is echt een onvergetelijke gebeurtenis. Tijdens de zomermaanden wordt hier gedoken van grote hoogten door lokale Italiaanse waaghalzen. Vergeet ook vooral niet die ene perfecte foto te namen vanaf de Ponte Lama Monachile, om vervolgens te verdwalen tussen de talloze karakteristieke straatjes.

Polignano a Mare is de geboorteplaats van Domenico Modugno, schrijver van het ongetwijfeld bekendste en meest gecoverde Italiaanse nummer aller tijden: "Volare". Er is dan ook een bronzen standbeeld te vinden van deze bekende Polignaan.