Puglia (of Apulië in correct Nederlands) is een zonovergote regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de "hak van de Laars". 

Deze verscholen regio is gelegen aan de Adriatische Zee (Kanaal van Otranto) en de Ionische Zee (onder andere Golf van Tarente) op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio (landstreek) van Italië. 

Sinds 2008 wordt Puglia in diverse Italiaanse media "Het nieuwe Toscane" genoemd, wat niet geheel onterecht is. De ongekende bloei van allerlei fraaie hotels, land- en vakantiehuizen zijn hier het levendige bewijs van.

Apulië is in Italië de voornaamste producent van olijven. In het zuidelijkste deel van Apulië, in de streek Salento wordt veel wijn verbouwd waaronder de bekende Negroamaro en Primitivo. Apulië kent een zeer rijke historie aan unieke architectuur. Zo is de kunststad Lecce beroemd om zijn barokstijl en wordt dan ook wel het Athene van Apulië genoemd.

In oktober 2001 had Apulië 4.020.707 inwoners . De regio is onderverdeeld in vijf provincies. In 2008 is de zesde provincie een feit "Barletta, Andria, Trani", de eerste provincie in Italië met drie hoofdsteden. Voor een overzicht van kilometers tussen de steden, bekijk de afstandsmatrix.

Het binnenland op de grens met de regio Basilicata, de Murge is woest, kaal en zeer dunbevolkt. De kuststrook tussen Barletta en Brindisi is het dichtstbevolkte deel van Apulië. De bekende Via Appia uit de Romeinse tijd liep van Rome tot Brindisi, dat toentertijd Brindisium of Brundisium heette. Daarmee werd de plaats al vroeg een zeer belangrijke plaats uit strategisch oogpunt. Veel scheepvaart vanuit Italië naar bijvoorbeeld Romeinse kolonies ging uit van Brindisi.

In de directe omgeving van de hoofdstad Bari bevinden zich de Grotte Castellane met fraaie druipsteenformaties (ontdekt in 1038). In de Basiliek van Sint-Nicolaas worden de stoffelijke resten bewaard van Sint Nicolaas, de bisschop van Myra. Deze werden in 1087 door zeelui van Bari uit Myra meegebracht. De heilige Nicolaas is beschermheilige van de stad. Zijn feest wordt elk jaar uitgebreid gevierd op 6, 7 en 8 mei. Het gaat hier om dezelfde sint wiens naamdag (6 december) op 5 en 6 december in o.a. Nederland en Belgie geviert wordt.

Puglia kent veel festivals, op zowel culinair en muzikaal gebied. Zo is er Jazz in Puglia (september), het Levante filmfestival (November) en niet te vergeten Divingusto (juli). Kijk op onze kalender kalender voor meer data.