Maak kennis met de hoofdstad van de trullo, de kegelvormige huisjes kenmerkend voor deze streek. Versierd met primitieve, christelijke of magische symbolen, staan deze bouwwerkjes op de werelderfgoederen lijst van UNESCO. Bij de bouw van de kalkstenen huizen wordt geen gebruik gemaakt van cement. Het stadje Alberobello ligt ietwat noordelijker gelegen t.o.v. Perla di Puglia, eenvoudig te bereiken via een mooie kustroute.

De trulli zijn rond 1500 na Christus ontstaan. Verhaal gaat dat de bewoners van de trulli de huizen zonder cement bouwden, omdat deze dan ook snel weer afgebroken konden worden. Dat was handig, omdat er in dat geval minder belasting betaald kon worden. Een andere theorie is dat de deze manier van bouwen verkoeling bracht. Heden ten dage zijn de meeste trulli opgeknapt en extra verstevigd.

De kerk Sant'Antonio is ook in trullistijl gebouwd. In de plaatsen Locorotondo, Martina Franca, Cisternino, Ostuni en Ceglie Messapica zijn ook veel trulli te vinden. Varianten van de trulli zijn te vinden in Lecce.

Dagtrips vanuit Perla di Puglia, informeer naar de mogelijkheden.

Website Alberobello

Castel del Monte staat de gemeente Andria, provincie Barletta Andria Trani. Rond de achthoekige binnenplaats liggen acht zalen waarvan de muren en plafonds met marmer bekleed zijn. Aan de buitenzijde staat aan elke hoek een uitstekende, achthoekige, gevechtstoren.

Wist je dat je vanaf Brindisi airport in een uurtje tijd kunt vliegen naar Rome? Verschillende low-cost maatschappijen vliegen dit traject dagelijks (let op: niet heel het jaar door!)

 

Monopoli is stad en gemeente in de Italiaanse regio Apulië, in de provincie Bari. Monopoli telt ongeveer 50.000 (2010).

De oppervlakte bedraagt 156,4 km2, de bevolkingsdichtheid is 318 inwoners per km2. De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Assunta, Macchia di Monte, Zingarello, Impalata, Cozzana, Gravina, Gorgofreddo, Lamalunga, S.Lucia, Antonelli.

De stad is van Griekse oorsprong en bood onderdak aan de inwoners van het nabijgelegen Egnatia (tegenwoordig Anazzo) toen die nederzetting eind zesde eeuw na Chr. verwoest werd door de Gotenkoning Totila.

De stad ligt aan de rotskust ten zuiden van Bari. De 12e-eeuwse kathedraal is het belangrijkste bouwwerk in het compacte oude centrum. Het interieur van de kerk is opgesierd met werk van de Apulische schilder Palma il Giovane. Het Castello dat gebouwd is in opdracht van Karel de Vijfde is open voor bezichtiging.

Rond Monopoli liggen enkele van de schaarse zandstranden aan dit deel van de Adriatische kust.

Absoluut een van de hoogtepunten van je verblijf in Puglia. Lecce is een stad met ruim 90.000 inwoners en tevens hoofdstad van deze provincie. De stad ligt in het binnenland, maar op slechts 11 en 23 kilometer van respectievelijk de Adriatische en Ionische Zee nabij het zuidelijkste punt van de hak van Italië. Voor de een de mooiste (barok)-stad van Italië, voor de ander een architectonische nachtmerrie. Smaken nu eenmaal verschillen. Hoe dan ook dat er veel te zien valt is op zn minst een understatement.

Lecce is is een unieke barokstad, gesticht in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken. Andere bijnamen voor deze stad zijn “het Athene van Puglia” en “het Florence van de Barok”. Het geheim zit in de steen pietra dorata: een soort marmer dat zich uitstekend leent voor het bewerken van zuilen en gevels. Binnen de stadsmuren ontdek je vele imposante bouwwerken. In de 2e eeuw werd in de stad het amfitheater gebouwd, dat thans een van de belangrijkste monumenten van de stad is. De overige monumenten van belang uit de stad (waaronder de basiliek Santa Croce en de dom) stammen uit de 16e eeuw en zijn in barokstijl uitgevoerd.

Bezienswaardigheden

Begin je dagtrip bij het Piazza S.Oronzo, aan de zuidzijde zie je de resten van het oude Anfi theater Romano.

Vervolgens ga je naar de Basilica di Santa Croce, met stip het bekendste barokwerk van Lecce. De façades zijn van architect Antonio Zimbalo, waar 150 jaar lang aan gebouwd werd.
De kerk van Santa Chiara, ligt in tegengestelde richting van de Piazza Vittorio Emanuele, dat tot aan de nok toe gevuld is met vele, typische, ornamenten. De kerk van Sant'Irene bestaat voor een deel ook uit de mees luxueuze Barok elementen van de stad.

Verder verdienen Piazza del Duomo, Seminario, Palazzo Vescovile en Piazza Sant'Oronzo op zn minst de aandacht. De Duomo stamt uit de 12e eeuw, maar is in de 17e eeuw volledig herbouwd door Zimbalo.

Castello di Carlo V

Charles V beschouwde Salento (meest zuidelijkste punt van de hak van de laars) als een belangrijk verdedigingslinie, in zijn strijd tegen het opkomende Turkse rijk. Het kasteel werd volledig heringericht in 1534, na de val van Castro.

Website Lecce (Italiaans)