Puglia wordt gezien als 'de rijzende ster van de Italiaanse wijnbouwgebieden'. De wijnbouw bestaat al sinds de Grieken ruim 300 voor Christus.

De Romeinen bouwden het uit en zetten de export op. Vroeger werden de druiven verkocht aan Frankrijk, Duitsland en naar Noord-Italië om de wijn in die landen in 'magere wijnjaren' aan te sterken. Door het warme klimaat hadden de Puglia-druiven een hoog suikergehalte, resulterend in een hoger alcoholpercentage.

Perla di Puglia onderhoudt nauwe contacten met enkele bekende wijnhuizen uit deze streek. Excursies op maat en/of wijnproeverijen tijdens uw verblijf zijn mogelijk, vraag naar de mogelijkheden!

Een kleine greep uit Pugliese wijnhuizen...

Cantine Due Palme

Dit is een coöperatieve vennootschap die ontstaan is in 1989 met 400 leden, gevestigd in de gemeente CELLINO SAN MARCO (BR), tussen de provincies Brindisi, Lecce en Taranto, in het centrum van de productiezone SALENTO (Puglie, in het zuiden van Italië). Vandaag telt dit bedrijf om en bij de 850 leden, allen wijnproducenten die gebruik maken van druiven als Negroamaro, Malvasia Nera en Primitivo (autochtone druivenrassen) alsook Sangiovese, Montepulciano, Cabernet Sauvignon en Merlot, Pinot noir en blanc, Chardonnay en Sauvignon.

meer info

De totale productie is procentueel als volgt verdeeld: 90% zwarte druiven en 10% witte druiven; waarbij een jaargemiddelde van 13.000 ton druiven met een opbrengst van 7/8 ton per ha wordt gerealiseerd. De Cantine beschikken over een opslagcapaciteit van 150.000 hl, waarvan 36.500 in thermogeregelde stalen kuipen, zowel vertikaal als horizontaal voor de vinificatie van de druiven. Ze hebben ook 5 aflaten voor de druiven, 3 zachte vacuümpersen, 3 druivenmolens, 2 koelgroepen van elk 1.100.000 frigorie/uur, 21 roterende horizontale vinificatie-installaties, 26 verticale vinificatie-installaties en een hypermodern labo voor de analyses.

Nog steeds in Cellino San Marco hebben de Cantine Due Palme een modern wijnbedrijf met een opp. van ca. 10.000 m², waarvan 2.000 m² overdekt. Hier bevinden zich de commerciële burelen, de degustatiezaal, het verkooppunt, een lagerkelder (met vaten van Franse eik, Franse eiken tonnen en vaten van Sloveense eik) en een loods van ca. 1.000 m² waar de wijn gebotteld en gestockeerd wordt.

Onlangs hebben de Cantine Due Palme een historische coöperatieve wijnkelder overgenomen: la Riforma Fondiaria, gebouwd in 1955. Hierdoor zijn de Cantine Due Palme één van de belangrijkste samenwerkingsbedrijven van zowel Puglia als geheel Zuid-Italië.

Magistravini

Een jong, dynamisch wijnhuis uit Guagnano, Puglia. De Eméra lijn wordt gekenmerkt door complexe, intense aroma's, doordachte etiketten in een spraakmakende verpakking. Emeradankt haarnaam aan zijngunstige geografische ligging,in het oosten vande'hiel'van Italië,de regio Salento.Emera, Italiaans voor Hemera, de naam van deoude Grieksegodin. De naamis een eerbetoon aande beschaving vanMagna Graecia,de geboorteplaatsvan de oudewijnstokken enwijnproductie van de regio. Sinds eind 2012 heeft Magistravini een nieuw onderkomen, prachtige nieuwe kantoorruimtes én indrukwekkende wijnkelders in het centrum van Guagnano. Conper heeft zeer nauwe banden met deze wijnclub en kan tijdens de zomermaanden voorzien in excursies en tastings bij Magistravini. Informeer naar de mogelijkheden.

meer info

Al Bano Carrisi

Wijnhuis van mediafiguur Al Bano, die samen met Romina Power verantwoordelijk was voor een groot aantal hits in de jaren '80 en '90. Zijn witte, rode wijn, rose en Felicita brut zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

meer info

Cantina Brancasi

In het “wijnpanorama” van Puglie, vertegenwoordigt de Cantina della Riforma Fondiaria Brancasi een belangrijk voorbeeld waar het mogelijk wordt aan de kwantiteit, geregeld door de vraag van de lokale en internationale markt, een kwaliteit te koppelen die met de tijd steeds beter wordt, waarbij de eeuwenoude kennis van de nobele wijntraditie wordt aangewend in deze door de zon overgoten streek.

De Cantina Brancasi is ontstaan in 1980, gegroeid in het hart van de D.O.C. Brindisi, dankzij de inzet en de trots van haar ca. 350 aangesloten leden. De zorgvuldig geselecteerde druiven, afkomstig uit een wijngebied van meer dan 500 ha, worden geoogst en bewerkt met behulp van de modernste technologieën op wijngebied. Het grootste gedeelte bestaat uit de autochtone druivensoorten Negroamaro en Malvasia nera di Brindisi, meestal D.O.C. kwalificatie.

Een constante inzet, samen met de methodiek en productieopbrengsten van eerste kwaliteit, plaatsen de la Cooperativa Brancasi bij de belangrijkste wijnhuizen van de regio.

Dit bedrijf bevindt zich ten noorden van Brindisi, op ca. 7 km van de bebouwde kom, niet ver van de streken Apani en Giancola aangrenzend aan de baai van Torre Guaceto. Sinds de Romeinse tijd (toen Brindisi het belangrijkste centrum van de Middellandse zee was voor de wijn- en oliehandel) bevonden zich in deze streek de steenbakkerijen waar de amforen uit klei gebakken werden, bestemd voor het vervoeren van wijn en olie naar het Verre Oosten.

meer info

Consorzio Produttori Vini

Opgericht in 1932 als wijn cooperatie. Tegenwoordig omvat Produttori Vini di Manduria 375 wijnverbouwers die de lokale methoden, bodem, milieu en tradities waarderen en respecteren. Dit continue proces wordt geleid door een team van wijn experts, wiens strenge technische aanpak gelijk staat aan hun liefde voor wijn en de terroir van dit gebied.

meer info