Dit stadje ligt als de meeste strandplaatjes aan de aan de oostkust van Puglia. Aan de nabijgelegen straat van Otranto, die de Adrianische en de Ionische Zee met elkaar verbind, dankt Otranto haar naam. Het stadje beschikt over een beperkt haventje, van waaruit diverse dagtrips mogelijk zijn.

De vuurtoren van Faro della Palascìa, zo'n 5 km Zuid-oost, markeert het meest Oostelijke punt van het Italiaans vasteland. 50 km zuiderlijker ligt het meest zuidelijkse punt van Italie: Santa Maria di Leuca. Otranto was in de oudheid bekend onder de naam Hydrus of Hydruntum, de haven vanwaaruit uitgevaren werd naar Apollonia in Epirus. In 1480 werd Hydrus door de Turken verwoest. Vanaf het castello kijkt men over de 75 km brede Straat van Otranto tot aan de bergen van Albanië.

Bezienswaardigeden

Castello Aragonese
Versterkt door keizer Frederick II en volledig herbouwd door Alphonso II van Napels van 1485-1498.

Kathedraal Santissima Annunziata
In de kathedraal Santissima Annunziata, met de bouw waarvan in 1080 werd begonnen, vindt u antieke zuilen met 12deeeuwse kapitelen en een, in zijn soort unieke, geheel intact gebleven mozaïekvloer met zeer beeldende voorstellingen van helden en van de maanden van het jaar (1163-1166). Onder de kerk een crypte met vijf schepen.Een indrukwekkend bouwwerk uit 1088, ontworper door Graaf Roger I, en later bewoond door bisschop Jonathas (1163). Verschrikkelijk mooie details zoals de vele mozaïken vloeren (voorstelling van de maanden), marmeren beelden en elemementen (voorstellingen uit het oude testament)