Absoluut een van de hoogtepunten van je verblijf in Puglia. Lecce is een stad met ruim 90.000 inwoners en tevens hoofdstad van deze provincie. De stad ligt in het binnenland, maar op slechts 11 en 23 kilometer van respectievelijk de Adriatische en Ionische Zee nabij het zuidelijkste punt van de hak van Italië. Voor de een de mooiste (barok)-stad van Italië, voor de ander een architectonische nachtmerrie. Smaken nu eenmaal verschillen. Hoe dan ook dat er veel te zien valt is op zn minst een understatement.

Lecce is is een unieke barokstad, gesticht in de 7e eeuw voor Christus door de Grieken. Andere bijnamen voor deze stad zijn “het Athene van Puglia” en “het Florence van de Barok”. Het geheim zit in de steen pietra dorata: een soort marmer dat zich uitstekend leent voor het bewerken van zuilen en gevels. Binnen de stadsmuren ontdek je vele imposante bouwwerken. In de 2e eeuw werd in de stad het amfitheater gebouwd, dat thans een van de belangrijkste monumenten van de stad is. De overige monumenten van belang uit de stad (waaronder de basiliek Santa Croce en de dom) stammen uit de 16e eeuw en zijn in barokstijl uitgevoerd.

Bezienswaardigheden

Begin je dagtrip bij het Piazza S.Oronzo, aan de zuidzijde zie je de resten van het oude Anfi theater Romano.

Vervolgens ga je naar de Basilica di Santa Croce, met stip het bekendste barokwerk van Lecce. De façades zijn van architect Antonio Zimbalo, waar 150 jaar lang aan gebouwd werd.
De kerk van Santa Chiara, ligt in tegengestelde richting van de Piazza Vittorio Emanuele, dat tot aan de nok toe gevuld is met vele, typische, ornamenten. De kerk van Sant'Irene bestaat voor een deel ook uit de mees luxueuze Barok elementen van de stad.

Verder verdienen Piazza del Duomo, Seminario, Palazzo Vescovile en Piazza Sant'Oronzo op zn minst de aandacht. De Duomo stamt uit de 12e eeuw, maar is in de 17e eeuw volledig herbouwd door Zimbalo.

Castello di Carlo V

Charles V beschouwde Salento (meest zuidelijkste punt van de hak van de laars) als een belangrijk verdedigingslinie, in zijn strijd tegen het opkomende Turkse rijk. Het kasteel werd volledig heringericht in 1534, na de val van Castro.

Website Lecce (Italiaans)