Gallipoli een stadje met Griekse roots, wat al snel duidelijk wordt als je hier een dagje rondloopt. Haar naam is afgeleid van het Griekse Kalepolis, dat mooie stad betekent. Gallipoli heeft een bijzonder fraaie ligging op een klein schiereiland dat de Ionische Zee inpriemt.

De stad is voor een groot deel afhankelijk van de visserij en het toerisme. Er zijn verschillende dagtrips per boot mogelijk, vraag ons naar de mogelijkheden!

De stranden rondom behoren tot de mooiste van Italië. Op weinig andere plaatsen is het water zo helder als hier. Gallipoli is vooral bekend om zijn goede, visrestaurants waar o.m. de befaamde Zuppa di pesce (vissoep) besteld kan worden. Er zijn ook uitgestrekte zandstranden te vinden alsmede vele hotels en campings.

De huidige stad heeft nog steeds een Griekse uitstraling met zijn wit gepleisterde huizen met hun platte daken.

Bezienswaardigeden

Door het verdelen van de stad in twee zones is Gallipoli nog karakteristieker geworden. Zo kennen we de oude en nieuwe binnenstad. Het historische centrum ligt op een eiland en is verbonden met het vaste land doormiddel van een stenen brug. Het oude centrum is rijk aan historie, antieke gebouwen en diverse frescoschilderingen.

Om weerstand te bieden tegen een mogelijke aanval van de vijanden zijn in 1500 de grote muren rondom de stad en het eiland gebouwd. Aan de oostkant, in de nabijheid van de kust, kunnen we de rotsen Scoglio dei Piccioni en het eilandje Campo zien liggen. Op heldere dagen kunnen we de contouren van de berg Sila waarnemen. Aan de westkant kunnen we daarentegen duidelijk het eilandje Sant'Andrea met de grote vuurtoren zien liggen.