Maak kennis met de hoofdstad van de trullo, de kegelvormige huisjes kenmerkend voor deze streek. Versierd met primitieve, christelijke of magische symbolen, staan deze bouwwerkjes op de werelderfgoederen lijst van UNESCO. Bij de bouw van de kalkstenen huizen wordt geen gebruik gemaakt van cement. Het stadje Alberobello ligt ietwat noordelijker gelegen t.o.v. Perla di Puglia, eenvoudig te bereiken via een mooie kustroute.

De trulli zijn rond 1500 na Christus ontstaan. Verhaal gaat dat de bewoners van de trulli de huizen zonder cement bouwden, omdat deze dan ook snel weer afgebroken konden worden. Dat was handig, omdat er in dat geval minder belasting betaald kon worden. Een andere theorie is dat de deze manier van bouwen verkoeling bracht. Heden ten dage zijn de meeste trulli opgeknapt en extra verstevigd.

De kerk Sant'Antonio is ook in trullistijl gebouwd. In de plaatsen Locorotondo, Martina Franca, Cisternino, Ostuni en Ceglie Messapica zijn ook veel trulli te vinden. Varianten van de trulli zijn te vinden in Lecce.

Dagtrips vanuit Perla di Puglia, informeer naar de mogelijkheden.

Website Alberobello